Nikáhsız kadının şiddetten korunma hakkı var mı, yok mu

Yürürlüğe giren 4320 sayılı yasa, sadece resmi nikáhlı kadınları şiddetten koruyor, resmi nikáhı olmayan ya da boşanmış kadınlar yasa kapsamı dışında kalıyor. Bu da şu soruyu akla getiriyor: Dini nikahlı evlilikleri ya da resmi herhangi bir nikáh akdi olmadan yaşamayı seçen kadınlar, şiddetten korunma hakkına sahip değil mi?İLE içinde şiddete maruz kalanları koruma yasası olarak da bilinen 4320 sayılı “Ailenin Korunmasına Dair Kanun”un 1 Mart’ta yürürlüğe giren yönetmeliği, yasada bazı iyileştirmeler yapsa da tartışma konusu oldu. İstanbul Barosu avukatlarından, Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) üyesi Avukat Habibe Yılmaz Kayar, “4320 sayılı yasaya göre resmi evlilik içinde olmayan kadınlar, şiddetten korunma hakkına sahip değil” diyor. Değişik sebeplerle resmi nikáhı olmadan birlikte yaşayan ailelerin, görmezden gelinmeyecek kadar çok olduğunu hatırlatan Avukat Kayar, şöyle devam ediyor:

A

HER KADININ HAKKI“Taraflar nikáh akti yapmadan bir arada yaşamayı ve bir aile kurmayı tercih etmiş olabilirler veya çok kez erkeğin resmi bir evliliği sürerken başka bir (veya daha fazla) kadınla aile gibi yaşama şekli söz konusu olabilir. Çok eşlilik /_np/6210/5246210.jpgdurumunun pek çoğunda, kadın bu ilişkiye çeşitli sebeplerle zorlanmaktadır. Ve şiddetin sadece evlilik cüzdanı olan evlere değil, her eve uğrama ihtimali vardır. Şiddetten korunmak ise herkese eşit olarak verilen temel bir haktır.”

 

ERKEKLERE AVANTAJ

Şiddete ilişkin kararlı bir hükümet politikasının henüz oluşmadığını söyleyen Kayar’a göre nikahsız birliktelik, şiddet uygulayan erkeklere daha çok avantaj sağlıyor. Amaç kadını aile içi şiddetten korumaksa, medeni durumlarına bakılmaksızın bütün kadınları şiddetten koruyacak önlemlerin alınması gerekiyor. Bunun aksi kadınlar arasında ayrımcılık anlamına geliyor.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/8525455.asp?gid=159&sz=18837

Bu alanda hukuki destek sorularının gönderilmemesini rica ediyoruz.
Maille gönderilen hukuki destek kapsamındaki sorular yanıtlanmamaktadır.

Kapat