Şiddete Karşı Yasal Olanaklar

 Şiddet  mağduruysanız veya şiddet yakın bir olasılık ise:

1-Şikayet için karakola veya savcılığa başvurabilirsiniz.

Başvuruyu alan kolluk suç konusunda soruşturma yapacak ve evrakları savcılığa ulaştıracaktır.Savcılık gerek duyarsa ceza davası açacak,aile içi şiddet tespit edildiğinde şikayet  şartı aranmaksızın  koruma kararı verilmesi için Aile Mahkemesine başvuruda bulunacaktır.

2-Koruma kararı almak için en yakın aile mahkemesine başvurabilirsiniz.

Bu dava harçtan muaftır ve kısa sürede talep hakkında karar verilecektir.

Verilen koruma kararı savcılık aracılığı ile ilgili karakola hızla gönderilecek ve karardan şiddet uygulayan haberdar edilecektir.Şiddet uygulayan aile bireyi koruma kararına aykırı davranırsa hakkında ceza davası açılacaktır.

3-Avukattan hukuki destek:

Tüm aşamalarda bir avukattan hukuki destek almak önemlidir.

Karakol ve savcılığa başvuru sırasında ;baro mağdur hakları servisinden bir avukat atanmasını istediğinizi belirtmeniz önemlidir.Avukata vekalet ücreti ödemeyeceksiniz.

Doğrudan Aile Mahkemesine başvurmak  ve bir avukattan hukuki destek almak istiyorsanız sanız, fakat mali durumunuz buna elverişli değil ise  muhtarlıktan alınacak fakirlik evrakı , ikametgah ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile bulunduğunuz il baro adli yardım servisine başvurabilirsiniz.Talebiniz kabul edildiğinde atanacak avukat için vekalet ücreti ödemeyeceksiniz.

Ayrıca şiddete ilişkin tıbbi rapor ( darp raporu,psikolojik rapor) alınmasının önemini hatırlatıyoruz.

 

4-Soru sormak için:

Aile içi şiddet, Ailenin Korunmasına Dair Kanun, diğer yasal haklarınız için soru sormak istiyorsanız  aşağıdaki adresi takip ediniz.

http://www.turkhukuksitesi.com/hukuksayfa_kahdem_sorulari.htm

 

 

Bu alanda hukuki destek sorularının gönderilmemesini rica ediyoruz.
Maille gönderilen hukuki destek kapsamındaki sorular yanıtlanmamaktadır.

Kapat